Lite kul om ekonomi

Det är viktigast att kunna något om sin egen ekonomi. Även om det är intressant om andras som bankers, företags med mera.

Lär man sig spara på ett smart sätt och hålla reda på sina inkomster och utgifter kan man ha stor glädje av sina pengar även om det kanske inte är så mycket till en början.

Ekonomi har alltid funnits i människans historia på ett eller annat sätt. Innan vi sparade pengar sparades annat som ansågs vara värdefullt. Innan vi handlade med pengar bytte man saker och tjänster som man hade nytta av. Det har gått från varor och tjänster till guldstycken som förr var stora och man var tvungen att köra dem på vagn. Kanske tur det blev mindre och mindre storlek på dem

I Sverige är det Riksbanken som gör alla sedlar och mynt. Det är de som bestämmer hur sedlarna ska se ut och vilka personer som ska finnas på en sedel. Från början fanns det bara text, siffror och några dekorationer på sedlarna. 1890 avbildades den första historiska personen och det var kung Gustav Vasa, på en sedel. Sedan har andra kungar följt och på senare år naturvetaren Carl von Linné på hundralappen och författaren Selma Lagerlöf på tjugokronorssedeln.

Alla svenska sedlar tillverkas på Tumba Bruk utanför Stockholm. Man använder råbomull för att producera en speciell pappersmassa som gör sedlarna tåligare än om de var gjorda av vanligt papper.

Alla svenska mynt görs av myntverket i Eskilstuna. Att tillverka mynt kallas att prägla. Silver var länge ett vanligt material man hade till mynt, men eftersom värdet på silvret i ett mynt var högre än myntets valör blev det till slut för dyrt att göra mynt på det sättet. 1971 försvann silvret helt i mynten. Nickel var länge vanligt, men eftersom många människor är allergiska mot nickel har man försökt ersätta det med andra metaller.

index00

(Visited 39 times, 1 visits today)
Detta inlägg postades i ekonomi, Uncategorized och märktes , den av .

Om Admin

Flyant, es un nuevo operador de carga aérea que nace por el grupo Futura. Estamos creando este medio para poder estar mas cerca de tí, y de que puedas aprovechar un servicio diferente a otras compañia por nuestra flexibilidad, fiabilidad y adaptabilidad. Bienvenidos a este espacio donde trataremos temas de interés. Si tienes algun comentario, no dudes en participar o formar parte en las discusiones.

En reaktion på “Lite kul om ekonomi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *