Kategoriarkiv: ekonomi

Ekonomi och miljö

Ekonomi och miljö - köp inte vatten på flaska<

Ekonomi och miljö borde hänga samman helt naturligt men det är inte alltid helt enkelt. När det gäller hushållsekonomin känner många att de inte har råd att prioritera och välja de varor som är bäst för miljön i de fall där närproducerat och ekologiskt är dyrare. Det finns dock några tips vad gäller ekonomi och miljö som alla kan tänka på oavsett storleken på plånboken. I många av fallen kan de faktiskt påverka din egen ekonomi positivt eftersom ett bra miljötänk inte bara betyder att välja rätt varor i butiken. Den första och viktigaste regeln som faktiskt inte alls är svår bara man tänker till är att inte köpa mer än vad man behöver.

Andra tips som är bra för både miljön och din egen ekonomi är till exempel:

1. Drick helst kranvatten istället för vatten på flaska

2. Undvik alla varor som ligger i onödiga förpackningar

3. Reparera det du kan istället för att köpa nytt . När det gäller mitt privatliv ligger jag lite lågt just nu och skriver inte speciellt mycket om det. Jag förstår att ni har svårt att hänga med i svängarna när jag ena sekunden är sambo och den andra planerar jag en dejt med en kille från singelsajten. När jag ser hur det utvecklar sig ska jag berätta lite mer.

Julhandel

Något som är en ekonomisk fråga varje år, är julhandeln! Det går alltid åt enorma summor varje år för julklappar och mat med mera.

Något som dock verkar vara en trend är att allt fler köper sina klappar på nätet och att de börjar redan i november med att göra detta. Detta har blivit en generell trend och dels beror det nog på att många vill sprida ut sin stress. Sen att handla i god tid gör att det blir roligare än att stressa de sista dagarna före julafton.

Även handeln ute i butiker har börjat tidigare, men anledningarna till att näthandlarna ofta är ute i mycket god tid är för att de vill vara säkra på att det ska hinna fram innan jul. Dock så brukar de allra flesta näthandlare kunna klara av leveranser nära jul och man kan ofta beställa så sent som den 19 december!

julhandel

Sveriges Ekonomi

Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga. Trä, järnmalm och vattenkraft lade basen för en robust ekonomi som sedan har utvecklats till att omfatta bland annat informationsteknik, förutom en stor tjänstesektor. Ordning i statsfinanserna har varit en ledstjärna för den ekonomiska politiken.

Ett fattigt jordbrukssamhälle var det vad Svenskar levde i fram till ungeför 1870-talet. En omfattande industrialisering och ett öppet handelsklimat gjorde att exporten därefter växte snabbt. Idag domineras ekonomin av tjänstesektorn, som svarar för över två tredjedelar av bruttonationalprodukten.

Socialdemokraterna som dominerade under större delen av 1900-talets andra hälft hade som målsättning att nå full sysselsättning och hög välfärdsnivå i kombination med hög tillväxt och minskade inkomstskillnader. Den offentliga sektorn byggdes ut med hjälp av skattemedel, vilket har medfört att det samlade svenska skattetrycket är ett av de högsta i världen. Det är denna politik som har kallats ”den svenska modellen”. Den borgerliga regering som tog över makten 2006 har inte tagit avstånd från modellen.

Den goda ekonomiska tillväxten under de första decennierna efter andra världskriget avtog på 1970-talet. Kring 1990 kunde grundläggande svagheter i ekonomin inte längre hanteras, och den största tillbakagången sedan 1930-talet inleddes. Den borgerliga regeringen 1991–1994 tvingades uppleva tre år med negativ tillväxt som skapade massiva underskott i statsbudgeten men krisen började avta 1994 sedan man tvingats låta valutan, kronan, falla i värde.

Från mitten av 1990-talet genomfördes genomgripande åtstramningar i avsikt att skapa budgetbalans och bryta trenden med växande statsskuld. Saneringen av ekonomin ledde till lägre räntor och ökade reallöner tack vare den låga inflationen. De kraftfulla åtgärderna bidrog till att tillväxten åter tog fart.

Efter tusenårsskiftet följde en internationell lågkonjunktur och den så kallade IT-bubblan sprack. Många övervärderade dataföretag gick i konkurs och arbetslösheten ökade. Trots problemen låg den ekonomiska tillväxten strax under 2 procent de här åren, vilket var högre än i många andra länder.

Den borgerliga regeringen som valdes om 2010 hade fortsatt fokus på att reformera arbetsmarknaden och få kontroll över statliga utgifter. Den saknade dock egen majoritet i riksdagen och led ett tidigt nederlag när oppositionen lade käppar i hjulen för fortsatt försäljning av statliga bolag. Fortsatt tröghet i den globala ekonomin och inte minst krisen i eurozonen bidrog också till att tillväxten bromsade upp.

 

sveriges-ekonomi---introduktion-i-samhallsekonomi

Tips om lån

Ett stort antal banker och kreditinstitut i Sverige ger lån till både privatpersoner och företag. När det kommer till räntor hos de stora bankerna så är det ofta inga stora skillnader. Skapa en relation med din egen bank, och samla hela din ekonomi på ett och samma ställe, Det gör att du kan förhandla bra när det kommer till räntor med mera.

När man begär ett lån så gör banken en så kallad ekonomisk analys över din ekonomiska situation. Det som kollas upp är inkomster, fasta utgifter och vad du har för anställningsform. Det är bra om man har en fast anställning, men inte alltid det behövs om du har en bra ekonomi för övrigt.

Låna inte mer pengar än vad du behöver. Gör en kalkyl innan du begär ett lån

Totalkostnader kan skilja sig åt mellan olika sorters låneformer. De största utgifterna är ränta och amorteringar. Ta även hänsyn till andra utgifter eller avgifter så som uppläggningsavgift eller aviavgift.

Idag är det vanligt att låna pengar för att köpa saker så som möbler, TV, stereoanläggning, hemmabio med mera på avbetalning. Dessa månatliga ”småbelopp” blir ofta väldigt dyra i slutändan. Ett bättre alternativ är att föra över smålånen till ett enda stort lån, då sparar du flera tusenlappar om året i onödiga ränte- och aviavgifter.

 

tips om lån

Att tänka på när man ska låna pengar

Tänkte dela med mig av lite tips jag läst om när det gäller att låna pengar.

Det finns ju lite olika sorters lån.

Större lån

  • Bolån
  • billån
  • Allt från 200 000 till 3 000 000 kronor
  • Hypotekslån

Mindre lån

  • Blancolån
  • Smslån
  • Internetlån
  • Mikrolån
  • Mellan 500- 20 000

Mindre lån är att föredra om man snabbt behöver en mindre summa pengar. Det går fort att låna och det krävs ofta ingen säkerhet och om du är företagare så är företagslån tillgängligt hos många långivare.

På internet finns det idag flera sidor som kan hjälpa till att hitta rätt lån när man är ute efter ett mindre lån. Det finns de sidor som jämför räntor och de sidor som listar vilka lån som är mest förmånliga. Man kan även via nätet hitta vilka som tar UC eller vilka som använder creditsafe eller bisnode.

Glöm inte att det är viktigt att noga jämföra lånen även om det handlar om en mindre summa pengar. Det kan skilja mycket på det man ska betala tillbaka. Det kan handla om flera hundra kronors skillnad. Ett mindre lån är alltid dyrare än ett vanligt lån på banken men vissa tillfällen kräver att man har pengar omgående och då är ett mindre lån ett bra alternativ. Tänk dock på att man måste betala tillbaka inom 1-3 månader

Human hand holding swedish money

Världens 15 rikaste länder

Hej på er!

Hittade en topplista över de 15 rikaste länderna.

Tidigare publicerad på nätet, men jag lånar den för att visa er!

När man ska lista världens rikaste länder brukar man utgå från deras bruttonationalprodukt (BNP), vilket är värdet av alla varor och tjänster som tillverkas i ett land under ett år. När man delar ett lands BNP med dess befolkningsantal så får man fram BNP per capita, vilket är ett genomsnittligt mått på hur stor del av landets BNP som varje invånare står för. Exempelvis är Kina världens näst rikaste land sett till deras totala BNP, men delar man Kinas BNP med landets gigantiska befolkning så visar det sig att deras BNP per capita är relativt låg. Även om BNP egentligen bara är ett mått på hur mycket pengar som finns i ett land, så finns det också ett tydligt samband mellan ett lands BNP per capita och befolkningens välmående och levndadsstandard. Därför visar en lista över världens rikaste länder även stater som är bra att leva i, även om man måste komma ihåg att inkomsterna kan vara mer eller mindre ojämt fördelade bland invånarna.
Här är världens rikaste länder enligt uppgifter från Internationella valutafonden om länders BNP (PPP) per capita år 2011. PPP står för köpkraftsjustering och tar hänsyn till prisnivån i varje land. PPP tas med i beräkningen för att ge en mer rättvis jämförelse av ländernas BNP per capita. Värdet anges i en hypotetisk valuta som kallas internationell dollar (Int. $).

15. Irland

Iveragh Peninsula, Irland

BNP (PPP) per capita: 39 639 Int. $
Irlands ekonomi växte lavinartat från slutet av 80-talet fram till finanskrisen 2008. Tillväxten avstannade sedan, men Irland har fortfarande ett väldigt högt BNP (PPP) per capita. Dock är landets ekonomi ganska obalanserad och en stor del av Irlands inkomster tillhör stora företag som har sin bas utanför landet, vilket gör att just Irlands BNP (PPP) per capita är ganska missvisande. Nästan sju procent av Irlands befolkning lever i fattigdom.

14. Australien

Gold Coast, Queensland, Australien

BNP (PPP) per capita: 40 234 Int. $
Världens sjätte största land är också ett av de mest välmående. Australien är rikt på naturresurser och en stor exportör av bland annat guld, vete, bomull, kol och naturgas. Den största delen landets BNP utgörs dock av turism och finansiella tjänster. Bilden visar turiststaden Gold Coast i delstaten Queensland.

13. Sverige

Gekås, Ullared

BNP (PPP) per capita: 40 394 Int. $
Sverige har en av de bäst växande ekonomierna i Europa och klarade sig relativt helskinnat ur finanskrisen som drabbade världen 2008 till 2010. Över hälften av Sveriges BNP utgörs av utlandshandel och export. Vanliga varor som vårt land säljer till andra länder är papper, trävaror, vägfordon, maskiner och järn. Bilden visar Sveriges mest besökta lågprisvaruhus – Gekås i Ullared.

12. Kanada

Niagarafallen och staden Niagara Falls, Kanada

BNP (PPP) per capita: 40 541 Int. $
Kanada är världens näst största land och även ett av de mest natursköna. Landet har stora naturtillgångar och en ekonomi som till stor del är beroende av handeln med USA. Tack vare många vatten- och kärnkraftverk samt stora gasfyndigheter så är Kanada självförsörjande på energi och kan exportera en hel del till sitt grannland i söder. Bilden visar den kanadensiska staden Niagara Falls, alldeles bredvid Niagarafallen som utgör gränsen mot USA.

11. Kuwait

Kuwait City

BNP (PPP) per capita: 41 691 Int. $
Det lilla landet Kuwait har cirka 3,6 miljoner invånare, varav tre fjärdelar bor i huvudstaden Kuwait City (bilden). Kuwaits utvecklade ekonomi beror till stor del på landets stora tillgångar på olja. Man tror att cirka 10 % av världens råoljereserv finns här, och det svarta guldet står för 95 % av exportintäkterna samt hälften av landets BNP. Tack vare oljan får Kuwait gott om pengar över till att importera både mat och vatten, vilka är bristvaror i det torra landet.

10. Österrike

Hallstatt, Österrike

BNP (PPP) per capita: 41 822 Int. $
Österrikes ekonomi beror till stor del på Tysklands, som är deras viktigaste handelspartner. Men Österrike har också de senaste åren investerat i marknaderna i östeuropeiska länder som Tjeckien, Slovakien, Slovenien och Kroatien, vilket har gjort att landet har blivit en handelsknutpunkt mellan östra och västra Europa. Den viktigaste delen av Österrikes ekonomi är dock landets egna industri, följt av turistnäringen. Bilden visar Hallstatt, en av många vackra byar i det bergiga Österrike.

9. Nederländerna

Väderkvarnar i Zaanse Schans, Nederländerna

BNP (PPP) per capita: 42 183 Int. $
Kungariket Nederländerna har ända sedan 1600-talet haft en framgångsrik ekonomi, även om landet industrialiserades relativt sent. Att Nederländerna ekonomi är så välmående idag beror till stor del på inkomster från näringsgrenar som oljeraffinering, matförädling, maskintillverkning och kemisk industri. Nederländerna har också ett effektivt jordbruk som producerar ett stort överskott, varav en stor del går till export. På bilden syns tre av alla väderkvarnar i staden Zaandam.

8. Schweiz

Gornergratbahn och Matterhorn

BNP (PPP) per capita: 43 370 Int. $
Det vackra alplandet Schweiz är känt för sina banker, och finansiella tjänster utgör en stor del av landets BNP. Andra betydande näringar är landets tillverkningsindustri, läkemedelsindustri och turism. De viktigaste varorna som Schweiz exporterar är kemikalier, maskiner, elektronik och självklart klockor. På bilden syns berbanan Gornergratbahn framför Matterhorn.

7. Förenade Arabemiraten

Skyskrapor som byggs i Dubai 2008

BNP (PPP) per capita: 48 158 Int. $
Förenade Arabemiraten är en förbundsstat som består av sju så kallade emirat, shejkdömen varav de mest kända är Abu Dhabi och Dubai. Förenade Arabemiratens inkomster kommer främst från olja, och överskottspengar från oljeindustrin bekostar landets sjukvård, skola och försvar. Tack vare detta behöver invånarna exempelvis inte betala någon inkomstskatt. Bilden visar skyskrapor som reser sig ur sanden under den senaste byggnadsboomen i Dubai 2008.

6. USA

Gata i Bowling Green, Kentucky, USA

BNP (PPP) per capita: 48 387 Int. $
USA är världens rikaste land sett till dess totala bruttonationalprodukt, och när man delar landets BNP på deras befolkningsmängd så kniper USA sjätteplatsen på listan. USA drabbades hårt av den senaste finanskrisen och runt 14 % av landets 314 miljoner invånare räknas idag som fattiga. USA:s ekonomi drivs främst av landets stora tjänstesektor och rikliga naturtillgångar, och landet är till exempel världens största producent av svavel, fosfater och flytande naturgas.

5. Brunei

Sultan Omar Ali Saifuddin-moskén

BNP (PPP) per capita: 49 384 Int. $
Brunei är landet man ska bo i om man hatar att betala skatt. I det lilla sultanatet finns varken skatt eller moms, men regeringen bistår ändå med gratis sjukvård och skola. Bruneis rikedomar beror främst på landets stora tillgångar på olja och naturgas, men även investeringar från utlandet ger klirr i kassan. Bilden visar Sultan Omar Ali Saifuddin-moskén i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan.

4. Norge

Fjaerlandsfjorden i Norge

BNP (PPP) per capita: 53 471 Int. $
Norge hamnar alltid högt upp på listor över vilka länder som är bäst att bo i, och det är inte svårt att förstå varför. Förutom att landet har Europas lägsta arbetslöshet och rikliga tillgångar på olja, naturgas, skog och vattenkraft, så kan Norge även bjuda Nordens mest välbärgade invånare på en storslagen och världsunik natur. Bilden visar en av Norges alla vackra fjordar – Fjærlandsfjorden, som är en förgrening av den välbesökta Sognefjorden.

3. Singapore

Merlion-statyn i Singapore

BNP (PPP) per capita: 59 711 Int. $
Den lilla östaten Singapore är världens mest tättbefolkade land efter Monaco, vilket inte är så konstigt eftersom nästan hela landet utgörs av huvudstaden Singapore. Den största delen av Singapores BNP står tillverkningsindustrin för, och landet har specialiserat sig på att först importera produkter, förädla dem och sedan exportera dem. På bilden syns Singapores kända staty av Merlion, en mytisk varelse med lejonhuvud och fiskkropp som fungerar som landets maskot.

2. Luxemburg

EU-byggnader i Kirchberg, Luxemburg

BNP (PPP) per capita: 80 119 Int. $
Luxemburg räknas ofta upp tillsammans med Europas andra lilleputtländer, men staten är med sin yta på 2 586 km2 och folkmängd på runt 510 000 invånare faktiskt mycket större och mer välbefolkad än exempelvis Monaco, Andorra och Liechtenstein. Luxemburg har en låg arbetslöshet och en ekonomi som växer stadigt, främst tack vare landets stål-, kemikalie-, gummi- och bankindustri. I Luxemburgs huvudstad, som självklart också heter Luxemburg, ligger flera av EU:s huvudbyggnader (bilden).

1. Qatar

Skyskrapor i Doha, Qatar

BNP (PPP) per capita: 102 943 Int. $
Världens rikaste land har precis som många andra av världens rikaste länder, däribland sina närliggande grannar Förenade Arabemiraten och Kuwait, skapat sin förmögenhet på olja. Qatar har den snabbast växande ekonomin i världen, vilket till stor del beror på att oljepriserna har stigit så mycket de senaste åren. Förutom olja så exporterar Qatar även naturgas till utlandet, men landet försöker i dagsläget utveckla fler teknologibaserade företag för att inte göra sig helt beroende av inkomster från fossila bränslen (som ju en dag kommer att ta slut). Förutom att vara världens rikaste land så kan Qatar även stoltsera med världens fulaste flagga.

Indexet väldigt lågt

Har kollat i flera tidningar det senaste och alla säger samma sak

Skräckindex VIX närmar sig den lägsta nivån sedan 2007. En så låg nivå brukar innebära att börsklimatet är på väg att bli sämre. VIX-index mäter svängningarna i det amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Indexet står högt när aktiemarknaden är svängig och orolig.

En möjlig utlösare av ny börsoro är ECB:s besked  kommer dock redan nästa vecka den 5 juni, om centralbanken inte levererar nya stimulansåtgärder som förväntat, påpekar en som blev intervjuad i en av tidningarna!

Det är bara att vänta och se nu då!

SPX-VIX-2013

 

Lite kul om ekonomi

Det är viktigast att kunna något om sin egen ekonomi. Även om det är intressant om andras som bankers, företags med mera.

Lär man sig spara på ett smart sätt och hålla reda på sina inkomster och utgifter kan man ha stor glädje av sina pengar även om det kanske inte är så mycket till en början.

Ekonomi har alltid funnits i människans historia på ett eller annat sätt. Innan vi sparade pengar sparades annat som ansågs vara värdefullt. Innan vi handlade med pengar bytte man saker och tjänster som man hade nytta av. Det har gått från varor och tjänster till guldstycken som förr var stora och man var tvungen att köra dem på vagn. Kanske tur det blev mindre och mindre storlek på dem

I Sverige är det Riksbanken som gör alla sedlar och mynt. Det är de som bestämmer hur sedlarna ska se ut och vilka personer som ska finnas på en sedel. Från början fanns det bara text, siffror och några dekorationer på sedlarna. 1890 avbildades den första historiska personen och det var kung Gustav Vasa, på en sedel. Sedan har andra kungar följt och på senare år naturvetaren Carl von Linné på hundralappen och författaren Selma Lagerlöf på tjugokronorssedeln.

Alla svenska sedlar tillverkas på Tumba Bruk utanför Stockholm. Man använder råbomull för att producera en speciell pappersmassa som gör sedlarna tåligare än om de var gjorda av vanligt papper.

Alla svenska mynt görs av myntverket i Eskilstuna. Att tillverka mynt kallas att prägla. Silver var länge ett vanligt material man hade till mynt, men eftersom värdet på silvret i ett mynt var högre än myntets valör blev det till slut för dyrt att göra mynt på det sättet. 1971 försvann silvret helt i mynten. Nickel var länge vanligt, men eftersom många människor är allergiska mot nickel har man försökt ersätta det med andra metaller.

index00