Kategoriarkiv: Lån

Pengar till sparkontot

Ett sparkonto bör alla människor ha, unga som gamla. Även fast man inte kan lägga undan så mycket varje månad så ska man ändå försöka spara. Det kan vara så lite som 100 kronor men många bäckar små, ni vet. Jag brukar rekommendera mina kunder att om möjligt ha olika sparkonton för olika ändamål. Ett till bilen, ett till semestern och ett till hushållet. Det bästa sättet är att spara pengarna på banken, inte under madrassen. Dels får man ränta på banken och det är mycket säkrare. Jag vet en kille som är i 20 års åldern som sparat till en bil i fem år nu, när han till slut hittade den bilen han ville ha så räckte det med att han lånade 15000 för att kunna köpa bilen. Han var så nöjd och förstår nu det roliga med att spara pengar. Hans nästa steg är att spara till kontantinsatsen på en lägenhet. Så att varje månad när lönen kommer sätter han in så mycket han kan på sitt sparkonto.

En ny bil

Att låna pengar

När ekonomin har kört ihop sig eller om något oförutsett händer kan man behöva ta ett lån om man inte har sparade pengar eller någon i sin närhet att låna av. Men man ska alltid vara försiktig med att låna pengar och man måste känna att man har råd att betala tillbaka i tid för annars kan man få ekonomiska problem. När man lånar pengar hos Moentti så fungerar det mycket smidigare och till bättre villkor än hos stora banker. Tänk på att alltid läsa alla regler och villkor innan du tar ett lån, oavsett vilken bank du vänder dig till och hur mycket du har tänkt att låna. Men som sagt, tänk igenom innan du lånar pengar så du inte råkar göra ett misstag som kan drabba hela din ekonomi. Det finns allt för många som lätt hamnar i en ekonomisk kris på grund av att man tagit ett lån som man fått svårt att betala tillbaka.

Ett antal sedlar

Tips om lån

Ett stort antal banker och kreditinstitut i Sverige ger lån till både privatpersoner och företag. När det kommer till räntor hos de stora bankerna så är det ofta inga stora skillnader. Skapa en relation med din egen bank, och samla hela din ekonomi på ett och samma ställe, Det gör att du kan förhandla bra när det kommer till räntor med mera.

När man begär ett lån så gör banken en så kallad ekonomisk analys över din ekonomiska situation. Det som kollas upp är inkomster, fasta utgifter och vad du har för anställningsform. Det är bra om man har en fast anställning, men inte alltid det behövs om du har en bra ekonomi för övrigt.

Låna inte mer pengar än vad du behöver. Gör en kalkyl innan du begär ett lån

Totalkostnader kan skilja sig åt mellan olika sorters låneformer. De största utgifterna är ränta och amorteringar. Ta även hänsyn till andra utgifter eller avgifter så som uppläggningsavgift eller aviavgift.

Idag är det vanligt att låna pengar för att köpa saker så som möbler, TV, stereoanläggning, hemmabio med mera på avbetalning. Dessa månatliga ”småbelopp” blir ofta väldigt dyra i slutändan. Ett bättre alternativ är att föra över smålånen till ett enda stort lån, då sparar du flera tusenlappar om året i onödiga ränte- och aviavgifter.

 

tips om lån

Att tänka på när man ska låna pengar

Tänkte dela med mig av lite tips jag läst om när det gäller att låna pengar.

Det finns ju lite olika sorters lån.

Större lån

  • Bolån
  • billån
  • Allt från 200 000 till 3 000 000 kronor
  • Hypotekslån

Mindre lån

  • Blancolån
  • Smslån
  • Internetlån
  • Mikrolån
  • Mellan 500- 20 000

Mindre lån är att föredra om man snabbt behöver en mindre summa pengar. Det går fort att låna och det krävs ofta ingen säkerhet och om du är företagare så är företagslån tillgängligt hos många långivare.

På internet finns det idag flera sidor som kan hjälpa till att hitta rätt lån när man är ute efter ett mindre lån. Det finns de sidor som jämför räntor och de sidor som listar vilka lån som är mest förmånliga. Man kan även via nätet hitta vilka som tar UC eller vilka som använder creditsafe eller bisnode.

Glöm inte att det är viktigt att noga jämföra lånen även om det handlar om en mindre summa pengar. Det kan skilja mycket på det man ska betala tillbaka. Det kan handla om flera hundra kronors skillnad. Ett mindre lån är alltid dyrare än ett vanligt lån på banken men vissa tillfällen kräver att man har pengar omgående och då är ett mindre lån ett bra alternativ. Tänk dock på att man måste betala tillbaka inom 1-3 månader

Human hand holding swedish money