Kategoriarkiv: Uncategorized

Frigör ditt undangömda kapital

De flesta människor sitter på en veritabel förmögenhet utan att de har en aning om det. Denna dolda förmögenhet kan omvandlas till kontanter som med lätthet kan finansiera både en trevlig resa eller att göra det där inköpet som man har längtat efter men inte haft råd med. Att låna pengar hos banken kan vara en bra lösning men att frigöra det dolda kapitalet är en lysande ide. Tänk efter vad du inte behöver av alla saker som finns i ditt hem, det kan vara gamla möbler eller kläder. Lägg sedan ut dem på en köp- och säljsida.

Olika saker som kan bli pengar

Amortering och värdeminskning

En av de vanligaste sakerna både privatpersoner och företag kommer in för att låna pengar till är en bil. När det kommer till att ta med bil i ett lån gäller det att tänka rätt. Vi banktjänstemän spelar ofta en viktig roll här eftersom det kan spara kunden många tusenlappar att lägga lånen rätt. Något som har varit vanligt de senaste åren när fastighetspriserna har stigit är att lägga in även lånet på bilen i bolånet. Räntan har varit låg och för många har det varit en bra affär att lägga upp det på det sättet. Det finns dock fällor att se upp med. En bil sjunker ofta i värde och amorteringstakten på ett bolån kan göra att värdet på bilen sjunker mer än det som faktiskt betalas av på lånet. Bilen kommer ofta med många kostnader och det gäller att ta med allt från bilverktyg till försäkring i tanken, inte bara lånekostnaden.

Finansiera en resa

Att åka utomlands är en självklarhet för vissa, medan andra känner att de inte har råd med det. Många av oss har råd att åtminstone åka till något av Nordens länder eller kosta på sig en weekendresa till exempelvis London, Prag eller en stad i Polen. Om du däremot vill resa till Karibien kommer du få punga ut mycket mer pengar. Att åka till ett land bortom Europa är en häftig upplevelse, inte minst då klimatet, kulturerna och maten många gånger är helt annorlunda än här i Sverige. Om du också drömmer om en resa till ett land utanför Europa kan du ha råd med det genom smart sparande. Börja redan nu och lägg undan lite pengar varje månad. Fundera på hur mycket du har råd att spara utan att det påverkar din vardag för mycket. Så småningom kan det resultera i en resa utomlands. oavsett om det rör sig om 100 kronor i veckan eller 100 kronor i månaden kan det leda till drömresan.

Strand i Karibien
En hög med pengar

Låna till företaget

Det finns många texter och sajter idag som berör privatlån, men hur fungerar egentligen ett företagslån? Faktum är att det inte behöver vara svårare eller mer komplicerat att låna pengar till sitt företag än privat, men däremot vet alla kanske inte hur det fungerar. Som vanligt bör du börja med att fundera på vilken summa du vill låna. Hos Business Credit kan du låna mellan 10 000 kronor och upp till 500 000 kronor. Därefter väljer du en löptid som passar ihop med summan på lånet. Givetvis bör du också kontrollera räntan, som ofta blir högre ju längre löptid du väljer. Idag kan man ansöka om många lån till företaget direkt via nätet och få besked om sin ansökan redan någon dag därpå. Jag rekommenderar dock att du funderar igenom lånet ordentligt innan du skickar iväg ansökan, så inget blir förhastat gjort.

Milövänligt och ekonomiskt med elmoppe

Jag överdriver inte när jag säger att jag har full kontroll på min ekonomi. Jag vet exakt vilka utgifter jag har utom förstås när det kommer till oförutsedda utgifter som kan vara allt från något som måste fixas med lägenheten till reparationer av bilen. En post i min privatekonomi som jag tycker drar alldeles för mycket pengar är faktiskt bilen. Bensin, försäkringar och reservdelar blir ganska mycket pengar på ett år. Jag har räknat ut att om jag köper en elmoppe online kommer jag att spara in en hel del. Jag kommer att ha kvar bilen men elmoppen fungerar att använda stora delar av året. Dessutom är de miljövänliga!

Tre färgglada mopeder

Skakigt på bostadsmarknaden

Det har varit turbulent de senaste månaderna på bostadsmarknaden. Det är en osäker marknad för både köpare och säljare. De största förlorarna är unga som ska köpa sitt första boende. Vissa experter jämför situationen med 90-talet och tror att de kommer att sjunka ganska rejält och vissa nybyggen är svåra att sälja trots bra läge.

Kille och tjej på restaurang

Sprid ut inköp av presenter under året

En social svårighet som kan uppstå när man pratar om ekonomi är det här med presenter. Tänk dig hur många du vill fira under ett år, mamma, pappa, syskon, kompisar, kanske någon kollega eller liknande. Det svåra är att många födelsedagar kommer på samma gång, de är inte jämnt spridda över året och vissa månader kan inköp av presenter utgöra en stor utgift. Såklart vill vi alla fira våra nära och kära, men det gäller att vara smart för att få din privata ekonomi att gå ihop och inte riskera att sätta din budget i gungning. Ett förslag är därför att sätta dig ned och uppskatta hur många du köper presenter till under ett år. Sedan slår du ihop summan för alla dessa och slår ut på 12 månader. På så sätt kan du skapa ett konto för dina inköp av olika presenter och få ett jämnt flöde i din ekonomi. När du har gjort det är det bara till att köpa dina presenter, till exempel hos Greatdays, slå in och fira dina nära och kära.

Paket i händer

Dejten gick inget vidare

Som jag berättade senast var jag nervös inför en dejt. Tyvärr var den träffen en katastrof ifrån början till slut. Det visade sig att han var i en ekonomisk kris, satt med ett flertal dyra sms-lån och behövde finansiell rådgivning. Vad fräckt! Han hade bjudit ut mig för att jag skulle reda ut hans privatekonomi! Gratis dessutom eftersom han lämpligt nog hade glömt sin plånbok hemma. Herregud, vad ska man som banktjänsteman behöva vara med om? Lagom till att han började föreslå att jag skulle ge honom en låg ränta på ett samlingslån, eftersom vi nu kände varandra och jag kunde ha förtroende för honom, vinkade jag till mig notan och lämnade bordet utan att äta upp. Det sista jag såg var att han hungrigt kastade sig över min dessert med. Jag måste radera informationen om vad jag arbetar med på dejtingsidan jag är medlem på. Den man jag träffar ska ha en skötsam ekonomi och gärna spara i aktier! Men nu till något roligare! Jag har fått bra avkastning på mina fonder och unnade mig en Gopro kamera idag. Det är en bra investering med ett bra andrahandsvärde.

Dessert med chokladsås

Underhåll av huset – en investering!

Jag har länge haft en märklig lukt i mitt kök. Med dålig avrinning i avloppet så var det en vän till mig som tipsade mig om att få det kollat. Han sa att det det kunde bli dyrt om det hände en olycka där ett rör brister som orsakar fuktskador på mitt hus. Sagt och gjort så ringde jag Spoltjänst och frågade om de kunde komma över och ta en titt på mina rör där hemma. De kom redan samma dag och spolade rent alla mina rör och de var snabba och effektiva. Nu luktar mitt hem inte unket längre och vattnet i samtliga brunnar och avlopp rinner undan omedelbart! Dessutom så är det där irriterande kluckandet borta och jag har ett bekymmer mindre. Vilken himla tur att jag inte gått längre med det här. Det hade kunnat kosta mig dyrt om jag hade väntat längre. Att underhålla sitt hus ordentligt ser jag som en investering som alla borde ha råd att kosta på sig!

Läckande kranar kan kosta i längden
En olycka kan stå dig dyrt